Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.24 / dotaz č. 194914
Dobrý den,
chtěli jsme se zeptat, jak se řeší přenos vzduchu dveřmi/zárubněmi v RD při VZT při dodržení alespoň základní zvukové neprůzvučnosti jako mají standardní dveře? Chceme skryté bezobložkové zárubně. Není nějaký výrobce, který to umí? Popřípadě jsou i jiné možnosti?

Mnohokrát děkujeme
Dobrý den,
běžně používaným řešením přefuku mezi místnostmi je pomocí zvýšené mezery pod dveřním křídlem. V případě, že uživatel bude mít prahy u dveří nebo mezeru po křídlem chce minimální, jsou řešením obložkové zárubně s integrovanou provětrávací mezerou v horní části zárubně. Toto řešení nabízí více výrobců.

Ale v případě, že budete chtít skryté bezobložkové zárubně, tak se obávám, že není žádný systém provětrávání přes zárubeň. Pro provětrání musí být někde nějaká štěrbina/mezera, což by efekt čistého designu skryté bezobložky zcela zrušilo. Není mi znám žádný výrobce ani systém, který by to uměl řešit v rámci skryté bezobložkové zárubně.
Jediným řešením, při zachování skryté bezobložkové zárubně, by bylo realizování přefuku jinde než v oblasti dveřního otvoru. Buď přefuk ve stěně pomocí stěnového ventilu s integrovaným akustickým tlumením nebo pomocí dvou stropních ventilů v podhledech, spojených akusticky tlumicím potrubím sonoflex. Když se na přefuk použijí stejné stropní ventily, které jsou použity u vzduchotechnického systému, tak ve výsledku není patrné, že jde zrovna o přefukový prvek.


Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk