Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.5.24 / dotaz č. 195725
Dobrý den,
mám na vytápění RD a přípravu teplé vody tepelné čerpadlo vzduch-voda (10 kW), na elektřině vařím, o ledničce, pračce a počitači nemluvě. Mám dům po nedávné rekonstrukci, takže nechci "sahat" do střechy a zvažuji tzv. balkónovou elektrárnu (800 W) - s baterií. Mohli byste mi poradit, prosím, za jakých okolností se to jak moc vyplatí, případně posléze, jak najít spolehlivého dodavatele?
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.
Pokud nechcete FVE provozovat v ostrovním režimu, ale paralelně se sítí (tak, aby elektřinu mohl odebírat jakýkoli spotřebič v domě), musíte získat souhlas distributora s připojením zdroje. Lze se setkat s řešením „připojit do zásuvky“, to je však nelegální.
Dále je otázka, zda je zábradlí balkonu dimenzované na přitížení panelem.
Zvažte, zda pro FVE s takto malým výkonem pořizovat baterii – jestli by nebylo vhodnější instalovat tzv. wattrouter, který „přebytečnou“ elektřinu použije třeba pro ohřev vody v bojleru. Baterie vám každopádně návratnost FVE prodlouží. Spíše by bylo efektivnější místo baterie pořídit větší výkon FVE.
Pokud dáte FV panely na balkón, tj. svisle, můžete z FVE 800 W získat za rok cca 500 kWh elektřiny (při orientaci na jih). Podívejte se na svou fakturu za elektřinu, kolik % z celkové spotřeby tím pokryjete a kolik Kč tak ušetříte. Pozor – stálé platby za jistič se nezmění!
FVE s výkonem 800 W lze pořídit okolo 20 tis. Kč (vč. DPH), náklady na připojení k síti odhadujeme na cca 5 tis. Kč. Pokud ušetříte elektřinu v ceně např. 5 Kč/kWh, bude roční úspora okolo 2,5 tis. Kč, návratnost FVE tedy 10 let.
Na takto malou FVE nelze získat dotaci. Program Nová zelená úsporám podporuje FVE s minimální velikostí 2 000 W.
Při hledání dodavatele doporučuji ověřovat reference, můžete využít i specializovaný vyhledavač: https://refsite.info
S pozdravem
K. Srdečný